Pustna sladica - krof
Danes je debeli četrtek in ni pravega pustnega vzdušja brez krofov. A vseeno bodimo pri uživanju le teh zmerni.
Med cvrenjem se površina krofa obarva zlatorjavo, izoblikuje se značilna hrustljavost in polno izražena aroma, pri tem krof vpije maščobo, ki se je največ nahaja v njegovem zunanjem sloju. S tem se poveča količina skupnih maščob, predvsem nasičenih in trans-maščobnih kislin ter energijska vrednost krofa. Pri cvrenju nastanejo tudi novi razgradnji produkti, ki jih krof vpije skupaj z maščobo.
Prekomerno uživanje nasičenih maščob in trans-maščobnih kislin je pomemben dejavnik tveganja pri nastanku kronično nenalezljivih bolezni, kot so:
- bolezni srca in ožilja,
- debelosti,
- zvišanega krvnega tlaka,
- sladkorne bolezni in
- nekaterih vrst raka.
Za uživanje so bolj primerni izdelki in živila z nižjo vsebnostjo nasičenih maščob.