1. - 7. avgust - TEDEN DOJENJA

01.08.2020

- Materino mleko je najboljša hrana za otroka.

- Prvi teden v avgustu v več kot 150 državah zaznamujemo svetovni teden dojenja kot del aktivnosti Svetovne zveze za podporo dojenju (WABA).

- Materino mleko je posebej prilagojeno otroku, ki mu je namenjeno, in zato vsebuje točno tiste sestavine, ki jih v danem trenutku in okolju njen otrok potrebuje. Prilagaja se med samim podojem, tekom dneva, otrokovi starosti, razvoju in celo zdravju oziroma otrokovi potrebi po dodatni imunski zaščiti.

- Takšna sposobnost je še kako pomembna v primerih, ko je otrok bolan, saj se v mleko izločajo zaščitne snovi, ki otroka v okuženem okolju ščitijo pred klicami in mikrobi. Teh snovi, imenovanih imunoglobulini, pred izpostavljenostjo okužbam v mleku ni bilo. Šele ko se nevarnost pojavi, se protitelesa začnejo tvoriti »po naročilu«.

- Dojenje ne predstavlja le psihološkega stika med materjo in otrokom, temveč vpliva tudi na ustrezen psiho-socialni razvoj otroka, ščiti materino zdravje, zagotavlja otroku potrebna hranila za rast in razvoj ter preprečuje porast nekaterih kroničnih obolenj.

- Čas, ko mati otroka doji, je čas, ko se otrok čuti najbolj varnega, ljubljenega in poslušanega. Dojenje je več kot samo hranjenje z zdravo hrano, saj utrjuje čustvene vezi, ljubezen in razumevanje med mamo in otrokom, ki se počasi navaja na zunanji svet. In ne nazadnje, materino mleko je vedno na voljo, vedno prave temperature in je zastonj.

- Ljubezen, toplina, dišeča materina koža in ta čudežna živa tekočina so neprecenljiva dota za življenje novorojencev.

Bodoče in doječe matere si lahko več o dojenju, pripravah nanj, učinkih na otroka in duhovnem vidiku dojenja preberejo v knjigi Dojenje ter na spletnih straneh:

https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/dojenje_kratko_info...

https://zdaj.net/poporodno-obdobje/dojenje/

Slika lahko vsebuje: ena oseba ali več, dojenček in približano