12. junij - SVETOVNI DAN BOJA PROTI OTROŠKEMU DELU

12.06.2020

12. junij - SVETOVNI DAN BOJA PROTI OTROŠKEMU DELU

Ta dan obeležujemo kot dan boja proti otroškemu delu. Gre za otroke stare od pet let naprej, ki z vsakdanjim delom prinašajo dobiček svojim nadrejenim. Tem otrokom je odvzeto otroštvo in njihovo dostojanstvo, s tem pa to delo tudi vpliva na njihovo telesno in duševno zdravje in umski, duhovni in družbeni razvoj. Poleg tega jim je odvzeto šolanje ali ga prezgodaj zaključijo ali pa kombinirajo šolanje s težkim fizičnim delom. Velikokrat delajo v nevarnih razmerah, saj je ogroženo tudi njihovo življenje (npr.: delo v rudnikih).

Ti otroci najpogosteje delajo po cele dneve, brez zaščitne opreme in z osnovnim orodjem za majhno plačilo, ki jim pomaga le pri golem preživetju.

Primer takšne zlorabe je izkopavanje kobalta pod zemeljskim površjem. Pametni telefoni, prenosni računalniku, električni avtomobili in druge številne elektronske naprave vsebujejo baterije, v kateri je kemični element kobalt. Ti otroci delajo do 12 ur ali več, včasih v rovih preživijo tudi po 24 ur.

Kljub ugotovljenim zlorabam, se ne popravi kaj veliko na tem področju, saj ne sprejmejo ustreznih ukrepov.

Želimo si, da bi imeli vsi otroci veselo, zadovoljno in srečno otroštvo, brez ekonomskega in drugega izkoriščanja. Zapisana je konvencija o otrokovih pravicah, ki priznava otrokovo pravico do zaščite pred ekonomskim izkoriščanjem in opravljanjem katerega koli dela, ki je lahko nevarno za otroka, s tem pa mu je odvzeto tudi šolanje in seveda vpliva tudi na njegovo zdravje in razvoj.

politics-war: Indian children work near their parents at a ...