22. april - SVETOVNI DAN ZEMLJE

22.04.2020

Letos praznujemo dan Zemlje že 50. leto zapored. Gre za globalni dogodek. Glavna tema letošnjega dneva Zemlje so podnebni ukrepi. Podnebne spremembe veljajo za najpomembnejši izziv za prihodnost človeštva in ohranjanje pogojev, ki omogočajo življenje na tem planetu.

Emisije toplogrednih plinov so, kot ugotavlja stroka, glavni razlog za podnebne spremembe, katerih učinki so že vidni. V Sloveniji izpustimo v zrak letno okoli 20.000 kiloton (kt) emisij v ekvivalentu CO2. Približno 80% te količine izvira iz proizvodnih in storitvenih dejavnosti (po SKD), okoli 20% pa iz gospodinjstev. Med gospodarsko krizo po letu 2008, je količina emisij toplogrednih plinov postopoma upadala, od leta 2014 pa se spet povečuje.

Praznik Zemlje bi moral biti praznik vsakega, ki živi, ki diha, ki hodi, ki ljubi naravo in jo spoštuje. Naš planet je lep, a njegovo gostoljubnost izkoriščamo, ga izčrpavamo in uničujemo. Naj nas misli in dejanja za dobro našega planeta spremljajo vsak dan. Vzemimo si čas in razmislimo, kaj dobrega lahko naredimo za naš skupni dom, za sočloveka in tudi zase.

https://www.youtube.com/watch?v=WmVLcj-XKnM

Na svetovni dan Zemlje vsak posameznik pozvan k ukrepanju ...