28. maj - SVETOVNI DAN SONCA

28.05.2020

SONCE je poleg vode glavni razlog, da ljudje in živa bitja na Zemlji sploh obstajamo. Premer naše zvezde znaša 1,39 milijona km, vanj pa bi lahko spravili približno 1,3 milijona Zemelj. 

1. Sonce je "hormon sreče"

 V možganih imamo posebno žlezo, ki se imenuje epifiza, izloča pa serotonin, ki v telesu povzroča lagodje in prijeten občutek. Že 20 minut izpostavljenosti soncu ustvari epifiza dovolj hormonov sreče, da se telo pomiri, popustijo napetosti, predvsem v mišicah, izboljša se razpoloženje in pozor, poveča se apetit. :) Med drugim psihoanalitik David Strohmetz dokazuje, da lepo, sončno vreme vpliva tudi na našo radodarnost. Sonce vpliva tudi na našo igrivost in pripravljenost za fizično aktivnost

2. Sonce pomaga pri zmanjševanju kajenja

Študije navajajo, da kadilci ob oblačnem vremenu kadijo več. To naj bi bila posledica potrebe po ugodju, ki jo tako v slabšem vremenu nadomestijo s kajenjem.

3. Sonce pomaga pri regeneraciji, vendar lahko tudi škodi

Študije navajajo, da si posameznik z izogibanjem neposredni sončni svetlobi povečuje možnosti za obolenje z rakom za 70%. Pretiravanje pa je prav tako škodljivo. Prevelika izpostavljenost sončnemu sevanju je tvegana za obolenje z malignim melanomom, ki je najpogostejša oblika kožnega raka. To je tudi najpogostejši rak med svetlopoltimi ljudmi.

4. Sonce vpliva na boljše spanje

Če tekom dneva dobimo dovolj sončne svetlobe, potem naš bioritem ni porušen in lažje zaspimo. Prav tako zadostna količina sončne svetlobe čez dan vpliva na tvorbo melatonina, ki se tvori ponoči in vpliva na kvaliteto spanja.

Bodite nekomu sonce sredi oblačnega neba!

https://www.nijz.si/sl/varno-s-soncem

Fotografija osebe Taborniki.

6 Tips to Staying Safe in the Summer Sun