Cigaretni dim škoduje! Pridružite se nekadilcem.

21.07.2020

Raba tobaka škoduje tako rekoč vsakemu organu v človeškem telesu in povzroča vrsto nevarnih obolenj. Čeprav se delež kadilcev v Sloveniji zmanjšuje, pa še vedno kadi velik del prebivalstva. Če ste med njimi tudi vi, je dobro, da to škodljivo razvado čim prej opustite.

Vabljeni na delavnico INDIVIDUALNO SVETOVANJE PRI OPUŠČANJU KAJENJA pod strokovnim vodstvom.

Opravili vam bomo tudi informativno vrednost pljučne funkcije s PEF testom.

Pišite nam na: ckz@zdkamnik.si

https://www.facebook.com/DrustvoZaSrce/photos/a.582342898452212/3463336907019449

Slika lahko vsebuje: ena oseba ali več

Prosti radikali v dimu škodujejo ne le dednemu zapisu, temveč tudi drugim sestavnim delom celice, zato ni presenečenje, da kajenje poleg rakavih bolezni pospešuje kronično obstruktivno pljučno bolezen, aterosklerotično žilno bolezen, zmanjšuje plodnost in zavira rast ploda ter v povprečju skrajšuje življenje za 4 – 6 let.

Če strupeni prosti radikali v tobačnem dimu nastajajo ob nepopolnem izgorevanju in niso povezani z vsebnostjo nikotina, se postavlja vprašanje, kako škodljiv je dim nasploh.
V Afriki in Aziji, kjer še danes pogosto uporabljajo odprta kurišča za kuhanje in ogrevanje, so ugotovili, da dolgotrajna uporaba odprtih kurišč zdravju škoduje enako kot kajenje cigaret! Sočasno kajenje in izpostavljenost dimu kurišč je seveda dvojno škodljivo.

Znanstveniki spoznavajo, da vsako onesnaženje zraka z delci, ki so dovolj majhni, da prodirajo neposredno v pljuča, krepko škoduje zdravju. Kakovost zraka se je v evropskih in ameriških mestih po odpravi kurjenja z lesom in premogom v gospodinjstvih sicer znatno popravila, še vedno pa ostaja problematično onesnaženje zaradi izpušnih plinov v prometu in industrijskih kurišč.