Kaj pa sedaj, ko so prazniki mimo?

14.04.2020

Naj vas potolažimo, po praznikih se vam ni treba lotiti nobenega posta ali kakšnih strogih diet. Le vrnite se k čim bolj zdravemu prehranjevanju, izbirajte čim bolj zdrava živila.
Seveda se med prazniki lahko pregrešimo. Toda le, če se "praznično" ne prehranjujemo vse dni v letu. Po koncu velike noči oz. katerega koli praznika se je treba vrniti k zdravi, uravnoteženi prehrani. Prvih nekaj dni se lahko poskušate prehranjevati celo malo bolj zdravo kot običajno.
Velikonočna šunka, jajca, potica, hren s smetano so sicer zelo okusna vendar kalorična živila, ki pa vsebujejo tudi veliko nasičenih maščobnih kislin, holesterola in sladkorjev.

HOLESTEROL IN TRIGLICERIDI - TVEGANJE ZA BOLEZNI SRCA IN OŽILJA
Trigliceridi in holesterol predstavljajo različna tipa maščob (maščobni delci), ki se nahajajo v našem krvnem obtoku. Oboji igrajo v našem telesu pomembno vlogo:
- trigliceridi skladiščijo neuporabljene kalorije in organizmu zagotavljajo energijo,
- holesterol pa telo potrebuje za izgradnjo celičnih membran, proizvodnjo določenih hormonov in vitamina D.
Holesterol kot tudi trigliceridi so izjemno pomembni za normalno delovanje našega organizma. Težave nastanejo le, če količina trigliceridov in holesterola v krvi preseže mejo, saj se s tem povečajo tudi različna tveganja za zdravje, saj lahko kopičenje maščobnih snovi povzroči zoženje in zamašitev žil.‼️Pomembno je, da redno preverjamo svojo raven krvnih maščob (holesterola in trigliceridov), saj s tem občutno zmanjšamo tveganje za srčni napad.

KAKŠNA NAJ BO TOREJ PREHRANA PO PRAZNIKIH?
- Že za zajtrk zaužijte obilo vlaknin. Namesto da bi posegli po belem kruhu izberite polnozrnatega ali pa takega, ki ne vsebuje moke. Kruh lahko zamenjate tudi z ovsenimi kosmiči, proseno kašo, kvinojo, amarantom. Vlaknine izboljšajo prebavo in zmanjšajo napihnjenost, poleg tega prispevajo k boljšemu uravnavanju krvnega sladkorja in holesterola.
- Uživajte dovolj tekočine, še posebej v obliki vode in čaja. Tudi tekočino potrebujete, če želite imeti dobro prebavo in če želite zmanjšati napihnjenost.
- Privoščite si obilo zelenjave. Po prazničnem prenajedanju je še posebej blagodejna zelena listnata in bolj grenka zelenjava. Obe dobro vplivata na jetra. Ne pozabite niti na brokoli, cvetačo in brstični ohrovt, ki so zelo bogati z vitaminom C.
- Za kosilo si privoščite krompir ali polnovredna žita – rjavi riž, piro, ajdovo kašo, testenine iz polnozrnate moke ... Žita so polnovredna, ko vsebujejo celo žitno zrno, zaradi tega imajo več vlaknin, vitaminov in mineralov.
- Za večerjo si privoščite enolončnico, ki ji poleg različne zelenjave dodajte stročnice – lečo, grah, fižol, čičeriko. Tudi z njimi boste zaužili vlaknine ter še obilico beljakovin in seveda vitaminov in mineralov.
- Na splošno je po obdobju slabšega prehranjevanja bolje zaužiti več kuhane kot surove zelenjave, ker je lažje prebavljiva.

Po uravnoteženem, ravno prav velikem obroku ne boste imeli težav z utrujenostjo, vaša prebava bo potekala nemoteno, ne bo napenjanja in napihnjenosti, počutili pa se boste mnogo bolje.

http://okusno.je/zdravo/prehrana-po-pustu-napihnjenost-utrujenost-slaba-...
https://zasrce.si/clanek/trigliceridi-in-njihov-vpliv-na-zdravje-srca-in...

Fotografija osebe Center za krepitev zdravja Kamnik.