Kopriva, za zdravje celotnega telesa
Najboljše koprive za nabiranje in uživanje so spomladi in njihova zdravilnost je znana že večini od nas. Med drugim:
- odvaja vodo in učinkuje čistilno,
- znižuje krvni sladkor in krepi ožilje,
- lajša in zmanjšuje vnetna stanja v telesu,
- skrbi za splošno boljše počutje
- krepi imunski sistem,
- bogati črevesno floro,
- lajša utrujenost,
- izboljšuje delovanje jeter in žolčnika,
- dobro vpliva na telesne žleze,
- ohranja lepe in močne lase ter kožo.
Kopriva vsebuje veliko kalcija, magnezija, železa in še vrsto drugih rudnin. Vsebuje več beta karotena in vitamina C kot večina gojene zelenjave ter drugih vitaminov, flavonoidov, organskih kislin, fitosterolov, lektinov in drugih bioaktivnih snovi, med katerimi ne gre zanemariti vloge klorofila.
Poganjke rastlin uporabljamo sveže ali jih posušimo. Uporabljamo jo lahko v kulinariki, za juhe, priloge, omlete, kot nadomestek špinače, svežo pripravimo v solati ali pa si pripravimo zdravilni čaj.
Uživajte v nabiranju sadov narave!