Pazljivo v naravi, klopi so na pohodu!

16.04.2020

Klop je na videz majcena in neškodljiva žival, a vam kljub temu lahko povzroči velike zdravstvene težave. Sezona klopov traja vse od februarja pa celo tja do novembra.

PREVENTIVA PRED KLOPI

- Pomembna so dolgblačila svetle barve (tako boste klopa lažje opazili), pokrita obuvala, kapa in repelent proti klopom. Nanesite ga na kožo in obleko in če ste v gozdu dlje časa postopek nanosa večkrat ponovite. Klop prileze tudi na najbolj oddaljena in nenavadna mesta telesa zato si učinkovito zatlačite hlače, pulover…
- Zelo je pomembno, da klopa čimprej odkrijemo in ga takoj odstranimo.‼️ Zmotno je mišljenje, da so klopi samo v gozdu. Najdemo jih tudi na okoliških travnikih, parkih v mestu, travnih bilkah na zelenicah,...
- Priporočljivo je cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu. Cepimo se lahko vse leto, za optimalno zaščito pa so potrebni trije odmerki.Trenutno pa se cepljenje zaradi epidemije koronavirus ne izvaja.
Največji poudarek namenit- e samopregledovanju, ko pridete iz gozda, sprehoda, travnika. Preglejte tudi predel pazduh, ušes, lasišča in dimelj. Preventiva je nadvse pomembna.
- NUJNO obiščite zdravnika ob sumu na klopni meningoencefalitis ali boreliozo!

Več o klopih in možnih obolenjih, ki jih povzroča klop pa si poglejte v poučnem prispevku iz oddaje Dobro jutro Slovenija, kjer priznani infektolog prof. dr. Franc Strle odgovarja na vprašanja.

https://www.facebook.com/dobrojutroTVS/videos/218787482890820/

S toplejšim vremenom večje tveganje okužb, ki jih prenašajo klopi

Oddaja Dobro jutro 

Pazljivo v naravi, tu so že prve okužbe zaradi klopov. V UKC Ljubljana so letos že obravnavali bolnike z okužbami, ki jih prenašajo klopi. Zato ljudi pozivajo, naj med gibanjem v naravi nosijo dolge rokave in dolge hlače, oblačila naj bodo svetle barve, da klopa hitreje opazijo, svetujejo tudi uporabo repelentov. Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu je ta hip zaradi epidemije novega koronavirusa zamrznjeno.