14. november SVETOVNI DAN SLADKORNE BOLEZNI

14.11.2021

14.november - svetovni dan obeležitve sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen (diabetes mellitus) je skupina različnih bolezni, ki jim je skupna previsoka koncentracija glukoze v krvi. Poznamo več tipov sladkorne bolezni, in sicer sladkorno bolezen tipa 1 in tipa 2, sladkorno bolezen v nosečnosti ter druge tipe sladkorne bolezni.

Najpogostejša je sladkorna bolezen tipa 2, ki jo ima približno 90% vseh oseb s sladkorno boleznijo. Sladkorna bolezen vpliva na vaše vsakdanje življenje. Vendar se morate zavedati, da lahko s to boleznijo živite polno in dejavno, če se jo naučite voditi in obvladovati.

Pri sladkorni bolezni tipa 2 o načinu zdravljenja odloča njen klinični potek in stanje ob odkritju. Če jo odkrijemo dovolj zgodaj, ko je delovanje beta celic trebušne slinavke še vedno dobro ohranjeno, lahko prehodno zadošča prilagoditev prehrane, gibanja oziroma telesne teže. Glede na napredujoče propadanje beta celic pa je slej kot prej potrebno zdravljenje z zdravili, ki delujejo preko različnih mehanizmov.

V Centru za krepitev zdravja ohranjanje in krepitev zdravja razumemo in obravnavamo kot temeljno sestavino vsakodnevnega življenja. Nudimo vam pomoč pri seznanjenost s tem, kaj sladkorna bolezen pomeni za vaše življenje. S strokovno pomočjo oblikujemo uresničljiv načrt za spremembo življenjskega sloga in izboljšanje počutja.

Vsebine se nanašano na: