DAN SLOVENSKEGA ŠPORTA

23.09.2022

Danes, 23. septembra Slovenija praznuje 'Dan slovenskega športa'.

Zakaj 23. september? 23. septembra pred 22-imi leti sta veslača Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec na Olimpijskih igrah v Sydneyju osvojili zlato medaljo.

23. september je tudi prvi dan Evropskega tedna športa, ki promovira zdrav in aktiven življenjski slog.

Slovenija ima mnogo vrhunskih športnic in športnikov in zahvaljujoč njim smo v svetu znani kot aktiven in športni narod. To dokazuje tudi obiskanost naših gora ob vikendih in lepem vremenu, polna športna igrišča ter parki.

Ob dnevu slovenskega športa bi vas želeli nagovoriti o pomenu redne telesne aktivnosti. Redna telesna dejavnost je kakršnakoli oblika gibanja, ki jo izvajamo redno in dovolj intenzivno. Deluje kot varovalni dejavnik, ki krepi zdravje, veča kvaliteto življenja in podaljšuje življenje. Cilj redne telesne dejavnosti je preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni, izboljšanje kvalitete življenja in lažje obvladovanje prisotnih bolezni. Redna telesna dejavnost naj vključuje 150 minut zmerno intenzivne telesne dejavnosti (hitra hoja, kolesarjenje po ravnem, plavanje, golf, lahka aerobika, težja gospodinjska dela, vrtnarjenje,…) na teden ali 75 minut visoko intenzivne telesne dejavnosti (tek, hitro plavanje, kolesarjenje po hribovitem terenu, tenis, hoja po stopnicah, hoja v hrib, dvigovanje/prenašanje težkih bremen,…) na teden. V redno telesno dejavnost je priporočljivo vključiti tudi vaje za krepitev večjih mišičnih skupin (vrat, ramena, roke, trup, boki, noge) vsaj 2-krat na teden.

*Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je nezadostna telesna dejavnost vzrok 3,2 milijona smrti na leto.

*Zmanjšanje sedečega načina življenja je lahko prvi korak k temu, kako postati bolj telesno dejaven.

*Za vse, ki se še nikoli ali pa že dolgo niste ukvarjali s telesno dejavnostjo, je pomembno, da začnete in napredujete počasi in zmerno.

Veliko ljudi si želi postati bolj telesno dejavnih, vendar jim manjka nekaj začetne motivacije. Če se med njimi najdete tudi ti, vabljeni na osebni posvet v naš Center za krepitev zdravja, da skupaj poiščemo rešitev oz. telesno dejavnost, ki vam bo všeč in vam bo ustrezala. laugh