Svetovni dan duševnega zdravja 2022: Duševno zdravje in dobro počutje za vse naj bo globalna prioriteta

10.10.2022

Danes, 10. oktobra obeležujemo Svetovni dan duševnega zdravja, s katerim letos opozarjamo na posledice izrednih svetovnih razmer na duševno zdravje. Podatki Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da je že pred pojavom pandemije COVID-19, v letu 2019, kar eden od osmih ljudi živel z duševno motnjo. Ocene kažejo, da se je nato samo v prvem letu pandemije število primerov tesnobnih in depresivnih motenj povečalo za 25 %. K slabšanju stanja v svetovnem merilu pa pripomorejo še vse večje socialne razlike, vojne, razseljevanje in izredne podnebne spremembe.

Ker je skrb za duševno zdravje vrednota našega Centra za krepitev zdravja, ki jo želimo širiti v lokalno okolje, smo se včeraj udeležili Čarobnega dneva v Arboretumu Volčji Potok. Tam smo širili ozaveščenost o različnih preventivnih ukrepih za varovanje duševnega zdravja tako otrok kot tudi odraslih.

Z delavnico Sprosti se! smo otrokom in staršem predstavili krajše tehnike sproščanja in vaje čuječnosti. Otrokom je bila najbolj všeč dihalna tehnika čebeljega diha. Z ustvarjalno delavnico Kozarček hvaležnosti pa smo na zabaven in ustvarjalen način otroke in starše spodbujali k prakticiranju hvaležnosti. Izvedeli smo, da so naši otroci med drugim hvaležni za svoje starše, želvo, poslikavo obraza in lokostrelstvo.

Vaš Center za krepitev zdravja Kamnik, v skrbi za duševno zdravje