Svetovni dan spanja 2022: Dober spanec, bister um, vse dobro

17.03.2022

Svetovani dan spanja, 18.3.2022.

Nahajamo se v novi epidemiji 21. stoletja. V epidemiji pomanjkanja spanja. Kar dve tretjini odraslih v razvitem svetu namreč ne spita priporočenih osem ur na noč. Verjetno se to komu od vas ne zdi nič posebnega, a posledice kroničnega pomanjkanja spanja so obsežne.

Spanec je namreč eden ključnih temeljev dobrega psihofizičnega zdravja. Kronično pomanjkanje spanca vodi v propadanje živčnih celic, ki igrajo pomembno vlogo pri nastanku številnih nevrodegenerativnih bolezni, med drugim tudi Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni. Prav tako je zadostna količina spanca nujna za delovanje imunskega sistema. Pomanjkanje spanca namreč dokazano slabi delovanje imunskega sistema, posledično pa smo precej bolj dovzetni za številna telesna obolenja. 

V namen zdravega spanca, Center za krepitev zdravja Kamnik z vami deli naslednja priporočila za zdravo spanje:

yes Postelja ni primeren prostor za reševanje življenjskih problemov. Uporabljamo jo samo za spanje. 
yes Predmeti, ki ne sodijo v bližino naše postelje so televizije, računalniki, tablice in mobilni telefoni. Vsi našteti namreč oddajajo svetlobo, ki zavira sproščanje melatonina in posledično zavira proces uspavanja. Torej, od jutri dalje se LED-razstrupljamo. Telefon po 20. uri bomo uporabili le, če je kaj res nujnega. Dogovorjeno?
yes Ljudje, ki štejejo ovce, potrebujejo dlje časa, da zaspijo, kot ljudje, ki si pomagajo s tehniko vizualizacije. Torej je boljša ideja, da se poskušamo čim bolj vživeti v kakšen prijeten kraj. Si lahko predstavljate, kako počivate ob morski obali ali pa morda ob jezeru s pogledom na gore? 

Za usvojitev boljših spalnih navad in v primeru, da se soočate z nespečnostjo, se pogovorite s psihologinjama iz Centra za krepitev zdravja:
01 8318 722 ali jana.malovrh@zdkamnik.si ali spela.peterlin@zdkamnik.si

Vabljeni na pogovor!