1. december - Svetovni dan boja proti AIDSU

01.12.2023

"Danes, ob Svetovnem dnevu boja proti AIDS-u, se spominjamo pomembnosti enotnosti in boja proti tej bolezni. Kljub napredku, ki smo ga dosegli, nas čaka še veliko dela. Letošnje leto si prizadevamo za širjenje ozaveščenosti, zmanjšanje stigma in izboljšanje dostopa do testiranja, oskrbe in zdravljenja. Vsak posameznik lahko prispeva k spremembi: bodimo podpora, zagovorniki ter se borimo za enakopravno zdravje za vse. Skupaj ustvarimo svet, kjer je AIDS stvar preteklosti.

#StopAIDS #SvetovniDanBojaProtiAIDSu"

STATISTIKA:

- Globalna razširjenost: Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je bilo do leta 2021 diagnosticiranih približno 38 milijonov ljudi s HIV-om po vsem svetu, od tega 36,3 milijona odraslih in 1,7 milijona otrok, mlajših od 15 let.

- Novi primeri letno: Kljub napredku v preprečevanju HIV-a, je bilo leta 2021 diagnosticiranih približno 1,5 milijona novih primerov HIV-a po vsem svetu.

- Smrti zaradi AIDS-a: V letu 2021 je zaradi AIDS-a umrlo približno 680.000 ljudi.

- Dostop do zdravljenja: Okoli 27,5 milijona ljudi, ki živijo s HIV-om, je imelo dostop do protiretrovirusne terapije do leta 2021, kar predstavlja približno 72% vseh ljudi, ki živijo s HIV-om.

- Izzivi pri mladih: Mladi ostajajo ogrožena skupina; vsakih 3 minute se okuži mlada oseba v starosti od 15 do 24 let.