DIHALNE VAJE

17.05.2023

Dihalne vaje so primerne za vse ljudi. Namen dihalnih vaj je predihati čim večji del pljuč in spraviti del zraka, ki zastaja v pljučih, ven iz pljuč.

Vabimo vas, da sledite spodnjim navodilom in naredite nekaj dobrega zase ;)

1. vaja: Počasi vdihnemo skozi nos, za trenutek zadržimo vdih in nato naredimo dolg izdih skozi priprta usta. Povsem se sprostimo. Ob vsakem izdihu začutimo kako se naše telo umirja in sprošča.

2. vaja: Počasi vdihnemo skozi nos in hkrati dvignemo ramena k ušesom. Dih za trenutek zadržimo, nato izdihnemo skozi priprta usta in ramena vrnemo v prvotni položaj, jih spustimo. Z vsakim izdihom čutimo kako se naša ramena sproščajo. Roki pustimo, da sproščeno visita ob telesu.

3. vaja: Počasi vdihnemo skozi nos in hkrati dvignemo iztegnjeni roki pred sabo nad višino ramen. Za trenutek zadržimo vdih, nato hkrati z dolgim izdihom skozi priprta usta roki vrnemo v začetni položaj.

4. vaja: Dlani položimo na zatilje, komolci so pred našo glavo. Ob počasnem vdihu skozi nos razširimo komolce na stran, za trenutek zadržimo vdih, nato pa s počasnim izdihom vračamo roki v začetni položaj – potisnemo komolce naprej in sklonimo glavo.

5. vaja: Iztegnjeni roki sklenemo pred sabo. Ob počasnem vdihu roki razširimo na stran, za trenutek zadržimo vdih in nato izdihnemo skozi priprta usta in roki zopet sklenemo pred sabo.

6. vaja: Desno dlan položimo na levo stran spodnjih reber, levo dlan spustimo ob telo. Počasi vdihnemo skozi nos in hkrati dvignemo levo roko na stran, nad glavo ter se nagnemo nekoliko v desno stran. Za trenutek zadržimo vdih in nato s priprtimi usti naredimo dolg izdih in vrnemo levo roko nazaj v začetni položaj. Enako ponovimo z nasprotno roko.

7. vaja: TORAKALNO DIHANJE: Dlani položimo na spodnja rebra. Zavestno poizkušamo vdihniti v spodnji stranski del naših pljuč. Ob počasnem vdihu skozi nos začutimo kako se prsni koš pod našimi dlanmi razširi. Za trenutek zadržimo vdih, nato počasi izdihnemo skozi priprta usta in občutimo, kako se prsni koš vrne v začetni položaj.

8. PREPONSKO DIHANJE: Namestimo se v udoben ležeč položaj ali najbolje v polsedeč položaj in pokrčimo kolena. Dlani položimo na zgornji del trebuha, nad popek. Zavestno poizkušamo vdihniti s prepono. Ob pravilni izvedbi se bo trebuh ob vdihu izbočil, ob izdihu pa vrnil v začetni položaj. Sočasno ob vdihu skozi nos začutimo kako se trebuh pod našimi dlanmi izboči. Zadržimo dih za trenutek in nato začutimo kako se ob počasnem izdihu skozi priprta usta vrača v začetni položaj.