KAKO BITI BOLJ PRODUKTIVEN - NA ZDRAV NAČIN

04.07.2023

Ste že imeli kakšen dan, ko imate v glavi nešteto stvari, ki jih morate narediti danes, jutri, čim prej? Se vam kdaj zgodi, da ne uspete vsega opraviti?

Stavim, da ja, in stavim, da se to zgodi velikokrat.

Zakaj?

Zelo hitro se preobremenimo. S tem mislim, da imamo v glavi veliko stvari, ki jih želimo opraviti in seveda želimo opraviti vse. Lahko da čutimo, da kar 'brenči' v glavi od veliko misli in skrbi in niti ne vemo, kaj vse si želimo opraviti. Včasih se potem zgodi, da se enostavno zleknemo na kavč in ne storimo ničesar, ker je enostavno preveč vsega.

Kako se torej pripraviti do tega, da postorimo pomembne stvari:

 

1. IZPRAZNITE MOŽGANE

Izjemno pomemben in močen korak. Vzamite list papirja, zvezek, račun iz Lidla, skratka karkoli je pri roki. Vzamite v roko pisalo in začnite pisati na papir vse, kar vse si želite storiti danes.

Kaj s tem naredimo: ko prelijemo misli na papir, jih veliko lažje opazimo in organiziramo. Tako namesto da pustimo, da misli prosto plavajo po naši glavi, jih izpišemo na papir.

 

Lahko izgleda nekako tako:

-pripravi večerjo za družino

-operi avto

-pojdi v lekarno po zdravila

-operi rundo perila

-pojdi v trgovino zamenjat tiste prevelike hlače

-pokliči mamo

-pojdi tankat avto itd. itd.

 

2. OBKROŽITE 3 NAJBOLJ POMEMBNE STVARI

Tako je, označite 3 NAJBOLJ POMEMBNE STVARI; ne 4,ne 5, ne 10, samo 3. Vse stvari ne morejo biti najbolj pomembne, ker potem nobena stvar ni najbolj pomembna; premislite, katere 3 stvari so najbolj pomembne, da jih opravite danes. Verjetno bo to:

-pripravi večerjo

-pojdi v lekarno po zdravila

-pojdi tankat avto

Torej izberete stvari, ki so najbolj pomembne v tem trenutku. Vse ostale stvari niso prioritetne in jih lahko opravite drug dan, ali preložite opravek na bližnjega (pranje perila, menjava hlač, klicanje mame...)

 

3. UPORABITE PRAVILO 5 SEKUND

Če se težko spravite v pogon, stestirajte to genialno in enostavno pravilo za 'brco v rit'. Deluje tako: začnite (lahko v glavi, najbolje pa naglas) odštevati od 5 nazaj proti 0. Ko pridete do 0, se nemudoma odpravite narediti tisto stvar, katero ste se namenili narediti.

Zakaj to deluje: s tem, ko štejemo od 5 nazaj proti 0, damo možganom vedeti, da se bo pri 0 nekaj zgodilo, da bo akcija; ker štejemo, s tem zamotimo možgane in ti nimajo vmes časa iskati vseh mogočih izgovorov in razlogov, zakaj se vam ne ljubi storiti tega in tega opravka (ker verjemite, da se boste na koncu prepričali, da ne naredite tistega, kar ste se namenili).

 

*Še pomembna pripomba: bodite potrpežljivi in nežni do sebe. Če čutite, da kakšen dan res potrebujete počitek, po možnosti prosite koga od bližnjih, da vam pomaga ali pa naredite najprej nekaj samo za vaše dobro počutje (sprehod, dremež, branje knjige, pisanje dnevnika...) in si s tem napolnite baterije za preostanek dneva.

 

Pripravila:

Gligorja Miljatović, mag. psih. 

gligorja.miljatovic@zdkamnik.si

01 83 18 722