Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja - kako zasloni vplivajo na duševno zdravje

10.10.2023

V današnji digitalni dobi postaja vse pomembneje, koliko časa preživimo pred zasloni in kakšne vsebine gledamo. Tehnologija se je razvila do te mere, da nas zelo enostavno pritegne in zasvoji. Ob tem hitro pozabimo nase in svoje zdravje. 

Preveč časa pred zasloni privede do negativnih učinkov, kot so zvišanje tveganje za depresijo in anksioznost, zvišan nivo stresa, težave s pozornostjo, težave s spanjem, občutek izoliranosti...

Najti zdravo ravnovesje med uporabo tehnologije ter ohranjanjem našega duševnega zdravja je ključnega pomena.


Kako lahko to dosežemo:

  • spremljajte, koliko časa ste na zaslonu (mnogi telefoni imajo že vgrajeno to funkcijo)
  • postavite si omejitev in se je držite; nastavite si lahko opozorilo
  • uporabite aplikacijo za omejitev časa na zaslonu (po potečenem času vas aplikacija opozori, lahko tudi zablokira določene aplikacije, ki jih uporabljate)
  • nastavite si opomnike: na računalniku in telefonu si lahko naložite aplikacije, ki vas opominjajo, kdaj potrebujete pavzo
  • če ste v službi za ekranom, si vsake 20-30 minut vzamite pavzo (se pretegnite, sprehodite skozi prostor, odpočijte oči...)
  • zavestno razmislite, kako določena vsebina na spletu vpliva na vas, in izločite tiste z negativnim vplivom

Priporočljivo je, da v dnevu preživite ob zaslonih manj kot 2 uri. Z uporabo zgodnjih napotkov se boste lažje držali omejitev in poskrbeli zase in svoje duševno zdravje ter dobro počutje.

 

Prijazen pozdrav!

 

Gligorja Miljatović, mag. psih.