Rožnati oktober 2023: Najboljši prijateljici potipaj po zdravju

09.10.2023

Vsako leto v oktobru postane svet nekoliko bolj rožnat, saj praznujemo rožnati oktober. Ta poseben mesec je posvečen ozaveščanju o raku dojke, najpogostejši obliki raka med ženskami po vsem svetu. Rožnati oktober je priložnost, da se osredotočimo na preprečevanje, zgodnje odkrivanje in podporo tistim, ki se soočajo s to boleznijo.


Zakaj rožnati oktober?

Rožnati oktober je postal globalna kampanja za ozaveščanje o raku dojke in zbiranje sredstev za raziskave ter podporo bolnikom. Simbol rožnate pentlje je postal sinonim za solidarnost in podporo ženskam, ki se borijo z rakom dojke. Kampanja nas spominja, da smo vsi skupaj v tem boju in da lahko s skupnimi močmi dosežemo veliko.

Zgodnje odkrivanje rešuje življenja

Eden od najpomembnejših vidikov rožnatega oktobra je poudarek na zgodnjem odkrivanju. Statistike kažejo, da ima zgodnje odkriti rak dojke veliko večje možnosti za uspešno zdravljenje. Zato je izjemno pomembno, da ženske redno opravljajo samopregledovanje dojk in se udeležujejo presejalnih pregledov, kot je mamografija. Zgodnje odkrivanje omogoča hitrejše zdravljenje, manjše posledice in večje možnosti za preživetje.

Prav zaradi izjemnega pomena samopregledovanja letos za rožnati oktober na Europa Donna – Slovenskem združenju za boj proti raku dojk vodijo kampanjo “Najboljši prijateljici potipaj po zdravju”. Kampanja naslavlja pomen rednega mesečnega samopregledovanja in spodbuja k pogovoru s prijateljicami o samopregledovanju, bolezni, strahovih. Poudarja pomen prijateljstva v času bolezni.

Aplikacija Breast Test – zaupaj svojim rokam za zdravje dojk

Za pomoč pri rednem mesečnem pregledovanju sta vam na voljo tudi mobilna aplikacija in spletna stran Breast Test. Aplikacija vsebuje vedno aktualni menstrualni koledarček, ki uporabnice vsak mesec z opomnikom spomni na pregled, vsebuje pa tudi preprosta navodila in slikovna gradiva, s katerimi predstavi postopek samopregledovanja dojk. Aplikacija je brezplačno na voljo v spletnih trgovinah mobilnih aplikacij, na mobilni telefon pa jo je mogoče naložiti tudi preko spletne strani breast-test.com, kjer je na voljo tudi spletna različica menstrualnega koledarčka z opomnikom za samopregledovanje in predstavitev postopka samopregledovanja.

Preprečevanje in zdrav način življenja

Poleg zgodnjega odkrivanja je ključnega pomena tudi preprečevanje. Obstaja več dejavnikov tveganja za razvoj raka dojke, ki jih ne moremo nadzirati, kot je genetika. Vendar pa lahko s spremembami v načinu življenja zmanjšamo tveganje za to bolezen. Redna telesna aktivnost, uravnotežena prehrana, izogibanje kajenju in omejeno uživanje alkohola so ukrepi, ki lahko pomagajo zmanjšati tveganje.

Podpora bolnikom in njihovim družinam

Rožnati oktober prav tako poudarja potrebo po podpori bolnikom in njihovim družinam. Rak dojke je lahko fizično in čustveno naporen, zato je pomembno, da imajo bolniki dostop do strokovne pomoči in psihološke podpore. Poleg tega lahko družinska podpora in skupine za samopomoč pomagajo pri obvladovanju diagnoze.

Rožnati oktober je čas, ko se svet združi v boju proti raku dojke. Skupaj lahko dosežemo več ozaveščanja, več raziskav in boljše možnosti za preživetje pri tej bolezni. Naj bo vsak dan v rožnatem oktobru opomnik, da moramo skrbeti za svoje dojke, spodbujati zdrav način življenja in podpirati tiste, ki so se s to boleznijo soočili.

Center za krepitev zdravja Kamnik

https://www.modre-novice.si/zdravje/roznati-oktober-2023-najboljsi-prija...