15. marec - Svetovni dan spanja

15.03.2024

Spanje: ključ do zdravja in dobrega počutja

15. marca obeležujemo svetovni dan spanja, zato je pomembno, da se ozremo na eno najbolj temeljnih in vsestranskih potreb našega telesa – spanje. Spanje ni le pasivna dejavnost, ki jo izvajamo vsakodnevno, temveč je ključnega pomena za naše zdravje in dobro počutje, zato je nujno, da mu posvetimo ustrezno pozornost in mu namenimo čas in skrb, ki ju potrebuje.


Dandanes opažamo, da smo kot družba vse bolj aktivni in bi najraje imeli več kot 24-urni dan. Tako se odrekamo spancu, ki pa je za našo regeneracijo in ohranjanje psihofizičnega zdravja izjemno pomemben. Raziskave kažejo, da kakovosten spanec vpliva na številne vidike našega življenja, vključno z duševnim zdravjem, spominskimi funkcijami, imunskim sistemom in telesnim zdravjem. Pomanjkanje spanja je povezano z večjim tveganjem za številne zdravstvene težave, kot so srčno-žilne bolezni, debelost, sladkorna bolezen tipa 2, demenca in depresija. Pomanjkanju spanja, za katerim trpi današnja družba, sledi več bolezni in zmanjšana delovna učinkovitost kot tudi več bolniškega staleža, ki je obremenjujoč za posameznika kot tudi za naš gospodarski sistem.

Morda niste vedeli, vendar možgani med spanjem ne spijo, temveč so zelo aktivni. Takrat se odvijajo ene pomembnejših funkcij (skladiščenje na novo pridobljenih informacij, pozabljanje, delanje prostora za nove informacije, obnavljanje celic in izločanje toksinov ipd.).

Eden od ključnih elementov kakovostnega spanca je reden cirkadiani ritem, ki uravnava naš notranji biološki časovni urnik. Pomembno je, da vzdržujemo dosleden urnik spanja, ki omogoča telesu, da se prilagodi naravnemu ritmu dneva in noči. To pomeni, da se trudimo, da hodimo spat ob primerni uri in se zbujamo ob istem času vsak dan, tudi med konci tedna.

Poleg tega je pomembno ustvariti prijetno in udobno okolje za spanje. Temna, tiha in hladna soba lahko prispeva k boljšemu spancu.

Pomembno je, da poskušamo umakniti čim več elektronskih naprav iz sobe, kjer spimo, če je to mogoče, in jih damo na neko skupno mesto, kjer nas bodo počakale. Prav tako je koristno izogibati se kofeinu, alkoholu in večji količini hrane ter energijsko bogati hrani pred spanjem, saj lahko ti dejavniki motijo vaš spanec.

Ustvarite si tudi mirno večerno rutino, ki vas bo popeljala v dober spanec (spijete čaj, miren pogovor, družabne igre ipd.).

Za kakovosten spanec je pomembno tudi, koliko smo čez dan telesno aktivni in kakšno hrano uživamo. 90 % vsega hormona serotonina (hormon sreče) nastaja v črevesju, torej s tem, kar zaužijemo. Serotonin pa potrebujemo za tvorbo hormona melatonina (spalni hormon), ki nam omogoča spanec. Podobno je z gibanjem – bolj, kot bomo telesno aktivni, boljši spanec bomo imeli. Po telesni aktivnosti se sprožajo dobri hormoni še dva do tri dni po vadbi.

Tisti, ki imate težave s spanjem, najprej preverite svojo spalno higieno, ki jo opisujemo zgoraj, ter poiščite pomoč in nasvet strokovnjaka. Motnje spanja, kot so nespečnost, apneja med spanjem in nemirne noge, so resne težave, ki zahtevajo ustrezno obravnavo.

Ob svetovnem dnevu spanja bi se morali vsi zavedati pomena spanja za naše zdravje in dobro počutje. Namesto da ga obravnavamo kot nepotrebno obveznost, bi morali spanje ceniti kot ključno sestavino zdravega življenjskega sloga. Z ustrezno pozornostjo in skrbjo za naš spanec lahko prispevamo k izboljšanju kakovosti svojega življenja in splošnemu blagostanju.

Center za krepitev zdravja Kamnik

Objavljeno:

https://www.modre-novice.si/zdravje/spanje-kljuc-do-zdravja-in-dobrega-p...

Nespečnost