24. april - Svetovni dan brez zavržene hrane
Danes obeležujemo že četrto leto zapored dan posvečen problematiki zavržene hrane! Nič ni pomembnejšega kot ozaveščanje o nujnosti odgovornega ravnanja s hrano. Kljub temu, da se na svetu bori 700 milijonov ljudi s pomanjkanjem hrane, se kar 30 % pridelane hrane zavrže. To ni samo etično sporno, ampak tudi finančno in okoljsko škodljivo.
Poudarek je na premišljenem načrtovanju nakupov! Vsak korak šteje, vsaka odločitev lahko naredi razliko. Zmanjšajmo količino zavržene hrane tako, da kupujemo le toliko, kolikor res potrebujemo, in tako zmanjšajmo finančni in okoljski vpliv.
Ne pozabimo, da lahko tudi majhni koraki naredijo veliko razliko! Pravilno shranjevanje hrane, uporaba preostalih sestavin in doniranje neporabljene hrane so le nekateri načini, kako prispevati k zmanjšanju količine zavržene hrane.
Skupaj lahko naredimo spremembo! Sodelovanje med različnimi sektorji je ključno za uspeh. Gospodinjstva, gostinstvo, trgovina in proizvodnja hrane - vsi smo del rešitve!
Zavzemajmo se za trajnostno porabo hrane, ki bo koristila vsem, tako ljudem kot tudi okolju. Vsak korak šteje, vsaka odločitev lahko naredi razliko! #ZavrženaHrana #TrajnostnaPorabaHrane #OdgovornoRavnanjeSŽivili