Marec - mesec boja proti raku debelega črevesa in danke

01.03.2024

Marec je mesec boja proti raku debelega črevesa in danke! 

15 let uspešnega delovanja Programa Svit je prineslo izjemne rezultate: več kot 4100 odkritih primerov raka ter odstranjenih predrakavih sprememb pri več kot 31.700 ljudeh. To so ključni poudarki borbe proti tej bolezni, ki je že marsikomu rešila življenje.

Program Svit s preprostim testom blata pomaga odkrivati sledove prikrite krvavitve pri navidezno zdravih osebah v starosti od 50 do 74 let. Osebe s pozitivnim izvidom presejalnega testa na kri v blatu so pregledane na kolonoskopiji, kjer se ugotovi vzrok krvavitve. Cilj programa je med navidezno zdravimi osebami odkriti tiste, pri katerih je velika verjetnost za razvoj raka ali že imajo začetno obliko raka, ter te spremembe odstraniti. Zgodnje odkrito bolezen lahko uspešno zdravimo, z odkritjem predrakavih sprememb pa lahko celo preprečimo bolezen.

Ob 15. obletnici Programa Svit smo še posebej ponosni na okrepljeno podporo na lokalni ravni. Informacije, sodelovanje in pomoč pri izpolnjevanju obrazcev ter nasveti glede odvzema vzorca so na voljo tudi v Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik.

Informacije o zgodnjem odkrivanju raka na debelem črevesju lahko dobite v času uradnih ur:

od ponedeljka do petka med 8:00 in 12:00 uro po telefonu: 01/8318 728 ali e-pošti: ckz.dms@zdkamnik.si.

 

Zgodnje odkrivanje je ključno, zato ne odlašajte s pregledi! Vaše zdravje je na prvem mestu. 

#BojProtiRakuDebelgaČrevesa #ProgramSvit #ZdravjeNaPrvemMestu

Morda je slika naslednjega: besedilo