Različni viri sladkorjev v naši prehrani
Različni viri sladkorjev v naši prehrani
Naša prehrana vključuje različne vire in vrste sladkorjev, ki so lahko naravno prisotni ali dodani. Dodani sladkorji so rafinirani sladkorji, ki se uporabljajo pri pripravi hrane in kot namizni sladkor. Prostih sladkorji vključujejo dodane sladkorje, pa tudi tiste naravno prisotne v medu, sirupih, sadnih in zelenjavnih sokovih ter koncentratih sokov. Skupni sladkorji pa so seštevek vseh sladkorjev v živilu ali prehrani, vključno s tistimi, ki so naravno prisotni v sadju, zelenjavi in mleku.
Sladkor in zdravje
Uživanje sladkorja je znan vzrok za zobni karies. Dokazi z različno stopnjo zaupanja povezujejo uživanje sladkanih pijač, sokov in nektarjev s kroničnimi boleznimi, kot so debelost, nealkoholna zamaščenost jeter in sladkorna bolezen tipa 2.
Kaj pa sladkarije?
Sladkarije, torte, sladice, sladkano mleko, mlečni napitki in jogurti, ki prav tako pomembno prispevajo k vnosu sladkorja.
Nasvet: Bodite zmerni in pametno izbirajte vire sladkorja v vaši prehrani!