Svetovni dan varnosti hrane – 7. junij 

07.06.2025

"Varnost hrane je stvar vseh nas."

Vsak dan zaužijemo hrano, ki vpliva na naše zdravje, počutje in kakovost življenja.

 Nevarna hrana, ki je kontaminirana z bakterijami, virusi, kemikalijami ali drugimi škodljivimi snovmi, lahko povzroči resne bolezni – od zastrupitev s hrano do dolgotrajnih zdravstvenih težav.

 Varnost hrane je ključni del preventive in javnega zdravja.

Zato ne pozabimo na osnovna pravila varne priprave hrane:

- Redno si umivajmo roke – pred kuhanjem, med njim in po njem.

- Ločujmo surova in kuhana živila.

- Hrano dobro termično obdelajmo.

- Hranimo jo pri ustreznih temperaturah.

- Pazimo na rok uporabe in pogoje shranjevanja.

 Ste vedeli?

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) več kot 600 milijonov ljudi po svetu vsako leto zboli zaradi uživanja kontaminirane hrane.

 V Centru za krepitev zdravja si prizadevamo za osveščanje, izobraževanje in podporo posameznikom ter skupnosti pri sprejemanju zdravih odločitev – tudi pri prehrani.

Vsak izmed nas ima pomembno vlogo pri zagotavljanju varnosti hrane, tako doma kot v širši skupnosti.

Skupaj lahko poskrbimo, da bo vsak obrok varen korak k zdravju!

#SvetovniDanVarnostiHrane #CKZ #ZdravaPrehrana #ZdravjeNaPrvemMestu #FoodSafety #PreprečimoZastrupitve #VarnostHrane

Morda je slika naslednjega: sadež